Taas se muori soittaa

Osa Ihmisistä on varovaisia puuttumaan toisten asioihin ja siksi he kokevat vaikeaksi ryhtyä vanhusten auttajiksi.

Oma äitini on 88 vuotias. Hän asuu vielä yksin Lahden lähiössä, mutta vierailijoita ei koronan vuoksi käy. Ainoana aktiviteettina on ulkoilu ja kotityöt. Minä käyn kaupassa, hoidan laskut ja muut juoksevat asiat ja pidän seuraa. Valitettavasti kaikilla vanhuksilla ei ole lähiomaisia tai he asuvat kaukana.

Yksinäiset vanhukset tuntevat usein pelkoa ja turvattomuutta. Kun omaisten tai julkisten palveluiden voimavarat eivät riitä, vapaaehtoistyöllä voidaan tuoda merkittävästi hyvää ikäihmisten elämään. Nastolassa on jo toteutettu vapaaehtoistyötä Maanpuolustusnaisten toimesta.

Ikäihmisiä voidaan auttaa ystäväpalvelun avulla ja nykyään on onneksi myös yksityistä PK- liiketoimintaa vanhuspalveluissa mukana, jotka toimivat julkisen palvelun lisänä. 

Silti kysyntä ja tarjonta ei kohtaa, koska liian moni vanhus on yksinäinen.

Jotain toimenpiteitä pitää tehdä myös valtiovallan. Suomessa on keskusteltu kotityöpalveluiden verovähennyksistä ja parannuksia on tulossa öljylämmitysjärjestelmien vaihtamiseen, jossa nykyinen 2 250 euroon enimmäismäärä kotitalousvähennys nouseen 3 500 euroon  ja korvausprosentti 40:stä 60 % työnosuudesta. Samanlaisia parannuksia on tulossa myös kotityöpalveluihin ja hoivatyölle.

Vanhus ei pärjää pörssi-ja tarjous kilpailutuksissa.

Totuus on, että moni vanhus pystyisi hankkimaan itselleen maksullistakin apua, jos saisi siitä edes veroetua. Pienikin apu voi olla suuri ilo ikäIhmiselle. 

Kunnioittakaamme meidän hyvinvoinnin perustajia ja tehdään heidän elämäänsä pala palalta turvallisemmaksi ja mukavammaksi.

Uskon osaamisestani olevan apua näiden kysymysten ratkaisemisessa ja Sinä äänestäjänä päätät kenelle valtuudet annat.

Heli Makkonen
mukana Nastolan Maanpuolustus Naisissa
Äänestä numeroa 146 Lahden kaupunginvaltuustoon

#sydänoikealla